Noel, Thanksgiving, Yılbaşı
Noel, Thanksgiving, Yılbaşı
Yazının en başında şunu belirtmek istiyorum, benim yılbaşı günü hindi pişirenlerle veya çam ağacı süsleyenlerle hiç bir problemim yok. Hatta hindi yapanlar davet ederlerse seve seve tadına bakmaya gelebilirim 🙂
Fakat genel kültür açısından aşağıda yazdıklarımın da bilinmesinde yarar görüyorum.
Öncelikle Noel günü 1 Ocak değil 24 Aralık günüdür. Tüm İseviler bu kutlamayı 24 Aralık akşamı yaparlar. Peki o gün neler yaparlar? Batı ülkelerinde bu gün bazı farklılıklar olsa da aynı mantıkla kutlanır. Mesela Avusturya’da yaşadığım sıralarda beni davet eden Avusturyalı arkadaşlarım Noel baba dan çok söz etmezlerdi. Onların kültüründe noel baba yoktu. Onun yerine Chris Kid dedikleri görünmez bir karakterleri vardı. Amerika’da yaşadığım yıllarda ise orada Noel babanın olduğunu gördüm. Bu karakteri de Coca cola firmasının çıkarttığını herkes biliyor. Zaten üstündeki kırmızı kostüm de bu sebepleydi yani firmanın renkleri.
24 Aralık günü daha önceden süsledikleri çam ağacının altına hediyeler koyarlar. Bu şekilde çocukları sevindirirler. Bir bakıma bizim Ramazan Bayramında el öperek şeker toplamamıza benzer. Ailecek bir araya gelirler ve akşam yemeğini beraber yerler. O akşam kiliselerde de özel ayinler olur ve gitmek isteyen oralara da giderler. Çam ağacı Noel gelmeden bir iki hafta önce süslenerek hazırlanır. Aslında çam ağacının Hristiyan dini ile bir ilgisi yoktur. Sonradan dini gelenek haline getirilmiştir. Almanya’da oduncular sezonu kapattıkları gün ağaç kesmeyi bırakırlar. Bir ağacı süsleyerek sezonun bitişini eğlence düzenleyerek kutlarlarmış. Bu kutlama yani sezon sonu aralık ayının sonuna denk geldiği için sonradan Hz. İsa’nın doğum günüyle aynı gün yapıla gelmiştir.
Hindi kesmenin de Hristiyan dini ile bir alası yoktur. Tamamen Amerika’da olan bir olaydan ötürüdür. Amerika’ya gelen Avrupalılar kızıl derililerle savaşırken bir ara yiyecek bir şeyleri kalmaz ve neredeyse ölecek hale gelirler. İşte o zaman Kızılderililer Avrupa’dan gelen soluk yüzlü insanlara acır ve hindiler pişirip düşmanlarının yemesi için gönderirler. Bu nazik davranışı soluk benizliler unutamaz ve her sene kasım ayının son haftasına gelen Perşembe günü şükran günü (THANKSGIVING) adında kutlarlar.
En azından yanlış günlerde yaptığımız bu batı adetlerinin gerçek tarihlerini ve nereden çıktıklarını bilelim.
Afiyet olsun!