Zor veya Kolay yoktur!
Zor veya Kolay yoktur!
Bu iş zor… Bunu zor yaparsın… gibi cümleleri genelde ya tecrübesiz ya da tembel insanların kurduğuna şahit oldum. Kendisi kabiliyetsizlikten veya tembellikten yapamayacağı bir işi başkasının da yapamayacağını düşünerek hemen olumsuz bir tablo çizerler. Bunu yaparken de bilge bir tavır takınarak çok bilmiş havasına girmeyi ihmal etmezler. Bilmedikleri bir şey var ki; o da “zor veya kolay diye bir şeyin olmadığıdır.”
Özellikle hocalık vasfına sahip olmayan fakat tanıdıkları vasıtasıyla bir yere gelmiş olanların öğrencileri ile konuşmalarını inceleyin. “Bu sizin için ZOR” veya “Bunu siz yapamazsınız” gibi hem sınırlayıcı hem de şevk kırıcı yaklaşımların olduğunu göreceksiniz. Halbuki bu sınırlayıcı yaklaşım kendi yetersizliklerinden ve sınırlı bilgilerinden kaynaklanmaktadır. Ufku geniş ve bilgisi doyurucu olan insan için zor veya kolay yoktur sadece iyi planlama vardır.
Orta okul veya lise yıllarında hepimizin başına gelmiştir. Matematik öğretmeni tahtaya bir problem yazardı. Tüm sınıf o problem çözmek için yarışırlardı. Daha sonra sınıftan sesler yükselmeye başlardı “uf bu çok zor soru”, “amma zor problemmiş” gibi. Kimse problemi çözemeyince öğretmen tahtaya yaklaşır ve çocuklara anlatarak problemin çözüm yolunu gösterirdi. Bu sefer sınıftaki seslerin değiştiğine şahit olmuşuzdur. “aaaa çok kolaymış”, ”evet basit soru”.
Öğrencilerin zor veya kolaya odaklanıp asıl problemden uzaklaştıkları gibi bizler de çoğu zaman ZOR deyip noktayı koyuyoruz. ZOR veya KOLAY diye bir şey yoktur, fakat BİLMEK veya BİLMEMEK vardır ve bildiğimiz her şey kolaydır.
Etrafımızda “zor” görüşlü insanlara karşı kendimizi yetiştirip konuyu öğrenerek her şeyi “kolay” kılabileceğimizi düşünmeliyiz. Bunun için de donanımlı olmak gerekiyor ki bu hiç de “zor” değil. :)))